آرامگاه شيخ الرئيس بوعلي سينا يا آرامگاه بوعلي سينا بناي يادبود شيخالرئيس ابن سينا فيلسوف، دانشمند و طبيب مشهور ايراني است كه در ميدان بوعلي سينا در مركز شهر همدان واقع شدهاست و اين اثر در تاريخ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۷۶ با شماره ثبت ۱۸۶۹ بهعنوان يكي از آثار ملي ايران به ثبت رسيده است.
بناي ابتدايي اين آرامگاه در زمان قاجاريه ساخته شد. در سال ۱۳۳۰ انجمن آثار ملي ايران به مناسبت هزارمين سالروز تولد ابوعلي سينا تصميم به تجديد بناي آن گرفت. طرح ونقشه بناي فعلي توسط مهندس هوشنگ سيحون به سبك معماري قرني كه بوعلي سينا در آن مي زيسته از روي قديميترين بناي تاريخ دار اسلامي يعني برج گنبد قابوس در شهر گنبد كاووس اقتباس شده است.
بناي آرامگاه تلفيقي از دو سبك معماري ايران باستان و ايران بعد از اسلام است. در طراحي اين مجموعه از عناصري از هنرمعماري سنتي ايراني استفاده شده است. عناصري مانند برج، الهام گرفته از برج گنبد قابوس، باغچهها متاثر از باغهاي ايراني، آب نماها الهام گرفته از حوض خانههاي سنتي و نمائي با روكار سنگهاي حجيم و خشن خارا كه با سنگ گرانيت كوهستان الوند آراسته شده و نمودار كاخهاي باستاني ايرانيان است.
كار ساخت بناي جديد آرامگاه در سال ۱۳۳۳ هجري شمسي به پايان رسيد. محل فعلي آرامگاه بوعلي منزل مسكوني ابو سعيد دخوك، دوست صميمي بوعلي سينا بوده است كه او نيز در جوار بوعلي سينا مدفون مي باشد. درحال حاضر تالار جنوبي آرامگاه به عنوان موزه محل نگهداري سكه، سفال، برنز و ساير اشياء كشف شده مربوط به هزارههاي قبل از ميلاد و دوران اسلامي اختصاص يافته و در تالار شمالي كتابخانه اي مشتمل بر ۸۰۰۰ جلد كتاب خطي و چاپي نفيس ايراني و خارجي و غرفه هايي مربوط به آثار بو علي سينا و شعرا و نويسندگان همداني نگهداري مي شود. در غرفه آثار بوعلي عكسي از جمجه بوعلي نيز در معرض ديد گذاشته شده كه گمان مي رود به هنگام تخريب مقبره قديمي تهيه شده است. مكمل اين بنا بوستاني به شكل نيم دايره با فضاي سبز است و نيز تنديس ابوعلي سينا در حالي كه كتابي در دست دارد در ضلع شرقي ميدان نصب شده است.