تاريخ صعود: ۲۸ اسفندماه ۱۳۸۹
قله تفتان به ارتفاع ۳۹۴۴متر در جنوب شرقي ايران، جنوب زاهدان و نزديكي شهرستان خاش در استان سيستان و بلوچستان قرار گرفته است. (البته GPS من ارتفاع قله تفتان را ۳۹۰۵ متر ثبت كرد!)
كوه تفتان آتشفشاني نيمه فعال و به قولي فعال ترين كوه آتشفشاني فلات ايران است.
وجه تسميه قله تفتان: نام قله تفتان از كلمه "تفت" به معناي گرم و سوزان مي آيد و علت آن آتشفشاني بودن اين كوه و خروج گاز گوگرد از درون آن است.
نام هاي ديگر قله تفتان عبارتند از: چهل تن، ماده كوه يا مادركوه، نركوه و زيارت كه البته هر كدام اين ها نام قله هايي از كوهستان تفتان است!
پانوراماي ۳۶۰درجه از روي قله تفتان
مردمان سيستان و بلوچستان به قله تفتان، قله "چهل تن" نيز مي گويند و اين نام از اعتقادي قديمي مي آيد كه چهل تن از بزرگان و زاهدان مذهبي در اين كوه پناه گرفته اند و بعد از مدتي ناپديد شده اند. اين روايت به صورتي مشابه در مورد نام شهر "زاهدان" نيز نقل مي شود كه اشاره به چهل يا چهل و چهار زاهد و عابد زمان هاي دور دارد.
مسير دسترسي به قله تفتان: در جاده خاش به زاهدان اگر از خاش به سمت شمال حركت مي كنيد پس از حدود ۲۰ كيلومتر تابلوي بزرگي مسير دسترسي به قله تفتان را به شما نشان مي دهد. اين مسيري بود كه ما به سمت تفتان رفتيم. و برعكس اگر از زاهدان به سمت خاش حركت كنيد حدود كيلومتر ۱۳۰ به خروجي روستاهاي تمندان و گوشه مي رسيد.
از سر جاده تا دو راهي كه سمت راست آن با تابلويي شما را به طرف اردوگاه راهنمايي مي كند حدود ۲۰كيلومتر، و از دو راهي تا اردوگاه ۸كيلومتر راه پيش رو خواهيد داشت.
طبق اطلاعات GPS، ارتفاع اردوگاه دره گل از سطح دريا ۲۴۹۳متر، ارتفاع پناهگاه صبح 3228متر و ارتفاع قله تفتان ۳۹۰۵متر مي باشد...
نماي پانوراما از كوهستان و آسمان تفتان
از اردوگاه آموزش و پرورش دره گل تا پناهگاه صبح (Sobah) از مسير تنگه گلو نياز به سه ساعت كوهپيمايي سرحال است...
قبل از تنگ گلو و هنگام عبور از چشمه پونه، بوي پونه وحشي لذت بخش تر از هميشه استشمام مي شود.
مسير تنگ گلو سنگ هاي ريزشي فراواني دارد و در بعضي از نقاط درگيري مختصري با سنگ هاي مسير نياز است...
سنگ هاي رنگ به رنگ با طرح هاي عجيب در مسير قله تفتان...
آثار كوه آتشفشان در دامنه هاي تفتان نيز ديده مي شود...
نمايي از تنگ گلو از بالا...
ميهماني خورشيد بهاري تفتان...
آسمان آبي كوهستان تفتان و پوشش گياهي خاص منطقه...
به قول حميد تجويديان تفتان نياز به راهنما ندارد. شما مي توانيد با دنبال كردن اسپري هاي رنگي و تبليغات بي جا در تمامي طول مسير به راحتي تا پناهگاه پيش برويد! متاسفانه ونداليسم كوهستان در تفتان بيداد مي كند...
رسوبات زردرنگ گوگرد در كنار آب روان تنگه گلو...
در اين برنامه با بچه هاي گروه هزار مسجد مشهد همراه شديم و از تجربياتشان استفاده كرديم...
وقتي به پناهگاه صبح رسيديم قله اي زيبا از دور خودنمايي مي كرد. قله اي قيف مانند و سر سپيد(!) كه نام آن بزمان (Bazmaan) است. قله زيباي بزمان با وجود فاصله اي حدود ۲۰۰كيلومتري از قله تفتان به خوبي ديده مي شود كه اين به سبب وجود دشت هاي پست در فاصله ميان اين دو قله بلند استان سيستان و بلوچستان است... (ارتفاع قله بزمان ۳۵۰۳متر است.)
نماي قله بزمان از قله تفتان
كهكشاني از ابر(!!!)
پناهگاه صبح در ارتفاع 3228متري از سطح دريا كه درب آن در حالت عادي هميشه قفل است! مگر اين كه شما قبل از صعود نامه اي رسمي از گروهتان براي تربيت بدني و هيئت كوهنوردي بفرستيد و كلي نامه نگاري و هماهنگي كرده باشيد تا شايد فرجي بشود. يعني به عنوان كوهنورد آزاد هيچ حقي نخواهيد داشت!
اي كاش به جاي پناهگاه، جانپناهي درست مي شد تا در شرايط بحراني و براي نجات جان كوهنوردان و در امان ماندن آن ها مورد استفاده قرار گيرد نه پناهگاهي كه فقط در شرايط مناسب مي توان از آن استفاده كرد...
ساختمان جديد در دست احداث پناهگاه صبح...
از پناهگاه صبح تا قله تفتان حدود ۳تا ۴ ساعت زمان لازم براي صعود است...
هوايي به غايت عالي و نقش هايي آسماني...
يال پاياني منتهي به قله تفتان با پوششي بسيار گوناگون...
خروش آتشفشان تفتان...
تصاعد گازهاي درون زمين بر روي قله تفتان...
در هر گوشه از قله تفتان جنب و جوشي برپاست! معناي تفتان را روي قله مي شود فهميد...!
من و دوستانم (ياسر پورصدري و حميد تجويديان) بر روي قله تفتان...
غروب تفتان...